arrow back

США помітно знижують свою позицію в світовому рейтингу конкурентоспроможності, уступаючи місця європейським країнам, і однією з причин цього є жорстка позиція США щодо криптовалют.

Відсутність чіткого регулювання криптовалютного ринку може призвести до "втечі мозків" з США та втрати конкурентоспроможності на глобальній арені. За даними американської криптовалютної біржі Coinbase, країна ризикує втратити до мільйона розробників блокчейну до 2030 року через невизначеність у регулюванні. Співробітники компанії вважають, що частка США в глобальному розвитку ринку Web3 вже скоротилась з 40% до 29%.

На початку червня Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) США подала позов проти Coinbase, звинувачуючи платформу в продажу незареєстрованих цінних паперів. Регулятор заявив, що платформа ніколи не реєструвалася як брокер, національна біржа цінних паперів або клірингове агентство, і ухилялася від схеми розкриття інформації для ринків цінних паперів.

SEC також подала позови проти інших криптовалютних проектів, звинувачуючи їх у продажу незареєстрованих цінних паперів. Репресії майже одразу призвели до того, що деякі токени, які SEC вважає цінними паперами, були вилучені з лістингу на декількох торгових площадках.

Раніше американський біржовий регулятор уже переслідував криптовалютний бізнес в США. Наприклад, біржі Kraken довелося припинити надання послуг стейкінгу криптовалют через штраф у розмірі $30 млн, накладений SEC. В Комісії запевняють, що реєстрація в SEC не складає складнощів для криптобізнесу. Однак ЗМІ виявили, що майже всі компанії, що погодилися на вимоги регулятора, в кінцевому підсумку або закрилися, або зіткнулися з труднощами у бізнесі.