arrow back

Україні представлено проект, що регулює оподаткування операцій з криптовалютами в країні. Цей проект також включає оновлений текст закону "Про віртуальні активи" з внесеними змінами відповідно до європейського регламенту MiCA.

Однією зі змін у Податковому кодексі є те, що платники податків тепер самостійно визначають свій загальний фінансовий результат - прибуток або збиток - від операцій з віртуальними активами. Загальний фінансовий результат розраховується як різниця між доходами від продажу віртуальних активів та їх початковою вартістю. Якщо під час обміну платник отримує не лише віртуальні активи, але й гроші або товари/послуги, то початковою вартістю віртуальних активів вважається їх узгоджена вартість на момент обміну. Якщо платник має кілька віртуальних активів з різною початковою вартістю, то вони продаються в порядку їх придбання.

Продажем віртуальних активів вважається отримання грошей за них або розрахунок за товари, роботи, послуги, здійснений з використанням віртуальних активів. Якщо в результаті такої операції платник отримує лише віртуальні активи, то це не вважається продажем. Так само, перша реалізація або погашення токена електронних грошей, токена з прив'язкою до активів або сервісного токена їх емітентами також не вважається продажем. Дохід від таких операцій оподатковується єдиним податком, так само як доходи фізичних осіб від надання послуг.

Інвестиційний прибуток від операцій з віртуальними активами включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу і не враховує вартість віртуальних активів, отриманих платником в результаті їх емісії або безоплатного передання.

Операції з віртуальними активами враховуються окремо від інших доходів, витрат і операцій з іншими інвестиційними активами. Інвестиційний прибуток від операцій з віртуальними активами визначається під час їх продажу. Платник податків зобов'язаний подати податкову декларацію за результатами календарного року.

Якщо загальний фінансовий результат від продажу віртуальних активів був позитивним і ці активи перебували у власності платника менше 365 днів, то такий прибуток включається до загального річного оподатковуваного доходу і оподатковується податком у розмірі 18%. Якщо загальний фінансовий результат від операцій з віртуальними активами був від'ємним, то ця сума враховується для зменшення загального фінансового результату у наступні роки до повного погашення.

Постачальники послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів, повинні зберігати та надавати податковій службі інформацію про операції громадян з віртуальними активами, а також про доходи та витрати, пов'язані з цими операціями.

14 червня нормативні акти будуть обговорюватися на засіданні Консультаційної ради з регулювання віртуальних активів. Потім вони будуть доповнені з урахуванням зауважень та коментарів.