arrow back

Національний банк України (НБУ) вніс істотні зміни у механізм визначення офіційного обмінного курсу, які спрямовані на підвищення гнучкості і ефективності цього процесу. Замість традиційного підходу, коли курс встановлювався директивно Національним банком, тепер він буде формуватися на підставі обмінних операцій, які відбуваються на міжбанківському ринку.

За новим режимом, офіційний обмінний курс більше не буде зафіксованим, але залишиться під контролем Національного банку. Ця інновація дозволить курсу виражати реальний попит та пропозицію на валютному ринку, що сприятиме його більш гнучкому коливанню в залежності від економічних умов.

Під час перехідного періоду, Національний банк України буде активно втручатися на валютному ринку, щоб контролювати ситуацію та компенсувати можливий дефіцит валюти. Це дозволить забезпечити стабільність обмінного курсу та захистити інтереси громадян та економіки.

Національний банк пояснює, що перехід до нового механізму став можливим завдяки ретельній підготовці, у яку були залучені міжнародні експерти, і врахуванню найкращого світового досвіду. Крім того, враховано стійкість макроекономічних показників, таких як зниження інфляції, накопичення міжнародних резервів та підвищення привабливості гривневих депозитів та облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) як інструментів для захисту від інфляційного ризику.

Ці кроки спрямовані на забезпечення більшої стабільності та ефективності фінансового ринку, економіки та захисту інтересів громадян в умовах зміни системи визначення обмінного курсу.