arrow back

Починаючи з початку повномасштабного вторгнення Росії минулого року, Україна привернула понад 225 мільйонів доларів у криптовалюті від прихильників з усього світу, в той час як зібрані російськими військовими фондами кошти складали всього кілька мільйонів.

Дослідницька компанія Crystal Blockchain, спеціалізуючася на блокчейн-аналітиці, повідомила у своєму новому звіті, ексклюзивно представленому CoinDesk, що сума пожертв у криптовалюті становить близько 225 мільйонів доларів з моменту початку російського вторгнення. Це лише мала частина загального обсягу зборів України у звичайних грошах, але внесок криптовалюти був спрямований на закупівлю зброї, боєприпасів, медичного обладнання та інших важливих матеріальних ресурсів для проведення війни.

Рік тому, у червні, загальна сума криптопожертв складала близько 135 мільйонів доларів, що свідчить про те, що користувачі криптовалюти з усього світу продовжували підтримувати Україну протягом минулого року. Однак суми пожертв стагнули наприкінці 2022 та в 2023 році, ніколи перевищуючи позначку в 10 мільйонів доларів на місяць з моменту минулого травня.

Березень 2022 року став найбільш плодотворним місяцем для пожертв, так як війна тільки починалась, і глобальна підтримка у допомозі Україні відбитті російського вторгнення була найсильнішою.

Тим часом збройні та пара-військові підрозділи Росії також почали використовувати криптовалюту для отримання матеріальної підтримки від росіян та симпатизантів за кордоном. Як повідомляв CoinDesk раніше, ці зусилля зі збору коштів були значно більш секретними.

За даними експертів, більша частина пожертв складає 83 мільйони доларів в стейблкоіні USDT, 79 мільйонів доларів надійшло в Ethereum та 41 мільйон доларів було пожертвовано в Bitcoin.