arrow back

У світі лише 65 країн надають можливість прибуткового індивідуального майнінгу біткоїна з урахуванням витрат на електроенергію вдома. До такого висновку прийшли фахівці CoinGecko.

Для видобутку 1 BTC соло-майнеру потрібно в середньому 266 000 кВт·год та приблизно сім років. Щомісячне споживання електроенергії становитиме близько 143 кВт·год.

Середні витрати на електроенергію для майнінгу 1 BTC вдома складають $46 291,24. Найвищі показники в Європі становлять $85 767,84, тоді як в Азії всього лише $20 635,62.

Експерти відзначили, що у останньому регіоні прибутковий індивідуальний майнінг цифрового золота можливий в 34 країнах. Африка додає до цього списку ще 18 юрисдикцій, а Європа - лише 5.

Експерти також нагадали, що на листопад 2021 року дев'ять країн повністю заборонили майнінг, торгівлю та використання криптовалюти. До цих держав належать азіатські Бангладеш, Китай, Ірак, Непал, Катар, а також африканські Алжир, Єгипет, Марокко і Туніс. Значуще, що у всіх цих юрисдикціях, за винятком Марокко, є потенціал для прибуткового індивідуального майнінгу.

Не дивно, що топ-10 країн з найнижчими витратами для домашніх господарств на видобуток 1 BTC складають представники Азії та Африки.

Центральний банк Іраку заборонив використання криптовалюти ще у 2017 році. В іншому випадку, країна зайняла б дев'яте місце у цьому рейтингу.

Всього видобувати біткоїн вдома невигідно в 82 країнах. До десятки юрисдикцій з найвищими витратами на індивідуальний майнінг увійшли дев'ять представників Європи та Кайманові Острови.

Експерти водночас відзначили, що споживання електроенергії на майнінг 1 BTC не настільки велике порівняно з іншими побутовими приладами. З їх точки зору, це підтверджує думку про те, що біткоїн не такий небезпечний для екології, як твердять мейнстрімні ЗМІ.