arrow back

Закриття Silicon Valley Bank стало причиною серії потрясінь, порівняних з тими, що сталися під час глобальної фінансової кризи в 2008 році.

У 2020 році більшість компаній по всьому світу стикнулися з труднощами, але технологічний сектор відчув великий зріст. Люди, що проводили більше часу вдома, збільшили використання екранів смартфонів та комп'ютерів, програмне забезпечення для відеоконференцій стало популярним, а нові інвестиції та активний набір персоналу означали, що технологічні компанії розвивалися швидше, ніж будь-яка інша галузь економіки.

Silicon Valley Bank (SVB) - один з провідних банків у технологічному секторі з загальною вартістю депозитів клієнтів, яка в першому кварталі 2020 року становила $60 млрд, а к першому кварталу 2022 року зросла до $200 млрд. Але це сприятливе становище було недовгим.

SVB інвестував у казначейські облігації та іпотечні цінні папери, і після того, як Федеральна резервна система підвищила процентні ставки для боротьби з інфляцією, банк зазнав серйозних збитків. Для мінімізації збитків банк почав продавати активи, але коли він оголосив про необхідність залучення капіталу в розмірі $2,25 млрд, клієнти забрали свої вклади на суму $42 млрд. На наступний день регулюючі органи закрили банк через недостатню ліквідність, і це стало найбільшим крахом американського банку з моменту глобальної фінансової кризи 2008 року.

Неділя принесла хороші новини для вкладників Silicon Valley Bank (SVB). Уряд США оголосив, що вони зможуть отримати доступ до своїх грошей починаючи з понеділка, що згладило страхи щодо більш серйозної кризи. Казначейство США, Федеральна резервна система і Федеральна корпорація страхування депозитів заявили, що платники податків не понесуть збитків від ліквідації SVB.

Тим часом, консорціум інвесторів, очолюваний Лондонським банком, подав офіційну пропозицію про викуп британського підрозділу Silicon Valley Bank у Казначейства Великої Британії. Уряд вже працює над планом підтримки британських технологічних компаній, постраждалих від краху банку.

Хоча SVB не був настільки тісно пов'язаний з криптоіндустрією, як Silvergate, його банкрутство вже викликало потрясіння в індустрії.